Telefoon: (0180) 399 211


Adres: Raadhuisplein 19
2914 KM Nieuwerkerk a/d IJssel

Hypotheek afgelost / doorhaling hypotheek

Een hypotheek staat altijd ingeschreven bij het kadaster. Indien u uw hypotheek heeft afgelost bij de bank blijft de hypotheek ingeschreven staan bij het kadaster totdat de notaris een zogenaamde royementsakte bij het kadaster inschrijft en hiermee de hypotheek doorhaalt.

Bij verkoop woning

Bij verkoop van de woning moet u altijd uw hypotheek laten doorhalen. Dit wordt automatisch door de notaris geregeld als de woning wordt overgedragen. U heeft in uw koopovereenkomst immers opgenomen dat u de woning onbelast (dus vrij van hypotheken en beslagen) zult leveren. De notaris vraagt daarom een aflosnota bij de bank op, lost na de overdracht van de woning de hypotheek af en zorgt voor de doorhaling van de hypotheek bij het kadaster. De kosten van deze doorhaling zijn voor de verkoper, ook als er 'kosten koper' is afgesproken. Het gaat immers om de hypotheek van de verkoper.

Zelf afgelost

Als u de hypotheek zelf heeft afgelost is het doorhalen van de hypotheek geen verplichting, maar veelal wel aan te raden. Zeker als u niet van plan bent uw woning op korte termijn te verkopen. Bij een toekomstige verkoop komt de hypotheek altijd naar boven in het kadaster en als er dan een aflosnota voor een oude inschrijving moet worden opgevraagd kunnen de banken deze oude inschrijvingen veelal niet terugvinden. Dit kan voor vertraging zorgen bij de afhandeling van de overdracht.